Jäin vaikka olisi pitänyt lähteä

Rohkeus. Kliseinen, toistuva, jopa joltain osin kulunut termi, joka yhdistetään aina supersankareihin, elokuviin ja urotekoihin, ikäänkuin se kuuluisi vain noihin genreihin. Minusta se vähemmän kliseisempi rohkeus on tavallisen ihmisen esittämää siviilirohkeutta. Se on uskallusta muuttaa suuria asioita omassa pienessä elinpiirissään, joka saattaa laajeta suuremmaksi kokonaisuudeksi useamman pienen toimijan siviilirohkeuden turvin. Liian usein kuulee jonkun suusta sanat ”jäin vaikka olisi pitänyt lähteä”.

Ihmiset ovat usein tunnollisia opituille tavoilleen, kilttejä ja konfliktihaluttomia, sekä ennen kaikkea turvallisuushakuisia. Muutos hyökkää aina näitä elementtejä vastaan, osa ihmisistä osaa vain naamioida sen erehdyttävän hyvin ja menestyksekkäästi yhteistyöksi, kertoen kuinka hän juuri nyt tarvitsi tätä muutosta elämäänsä. Ju-Jutsu-termein käänsi hyökkääjän voiman tätä itseään vastaan.

Sanoista tekoihin

Muutos edellyttää aina nimensä mukaisesti jonkin muuttamista. Oli kysymys sitten työpaikasta, siviilisäädystä, perhe- ja ystävyyssuhteista tai vaikka vain elämäntaparemontista. Muuttaminen taas tarvitsee rohkeutta. Rohkeutta uhmata turvallista asemaansa, johon on onnistunut kenties hankkiutumaan. Saavuttaakseen muutoksen, on toisinaan uhmattava esimiestä, puolisoa, ystävää, omia pinttyneitä tapojaan. Todelliset muutokset eivät koskaan ole läpihuutojuttuja, ne ovat päätöksiä. Päätöksiä olla rohkea tekemään tarvittavat muutokset.

Rohkeus, tässä tapauksessa siviilirohkeus, voi olla epäasiallisiin työoloihin puuttuminen, epätasa-arvoisesta avioliitosta tai ihmissuhteesta lähteminen, jopa oman perheen ja ystävien jättäminen taakseen. Otin yhtenä esimerkkinä epäasialliset työolot, koska moni ihminen tänäkin maanantaina astelee työpaikalleen kokemaan epäasiallista kohtelua, epäinhimillisiä työolosuhteita, liian vähäistä henkilökuntamitoitusta tai jopa puutteellisilla työvälineillä suoritettavaa vaarallista työtä. Tätä toimintaa jatkuu niin kauan, kunnes joku ottaa käyttöön siviilirohkeuden ja puuttuu asiaan viemällä sen eteenpäin tarpeeksi ponnekkaasti. Mitä useampi, sen parempi lopputulos. Toisinaan se saattaa maksaa jollekin työpaikan, mutta on hyvin usein sen arvoista. Lopputuleman ymmärtää valitettavasti usein vasta jälkeenpäin.

Kuplasta kohti todellisuutta

Moni lähti myös tänäkin maanantaina omaan arkikuplaansa huonosta, jopa väkivaltaisesta liitosta, jossa on saanut lauantaisaunan jälkeen nyrkistä naamaan joko henkisesti tai fyysisesti. Hän on ehkä kuullut myös olevansa kelvoton ihminen ja ressukka, jota kukaan muu ei huolisi, uskonutkin sen osittain. Näistä lähtökohdista uuteen viikkoon lähteminen vaatii myös omanlaistaan siviilirohkeutta, jotta jaksaa taas näytellä suoritus- ja kulissikeskeiselle ulkomaailmalle, kuinka kaikki on ihan hyvin ja ”joskus tämä nyt vain on tämmöistä. Kyllä se taas siitä.” Someenkin saatiin viikonloppuna pari mukavaa kuvaa raparperipiirakasta, joka leipaistiin yhdessä oman arvoalueen rivitalokolmion takapihan antimista, ennen siis sitä kohtalokasta saunailtaa. Suut makeaksi.

Nyt joku siellä miettii, että helppohan se on kirjoittaa ja tarjoilla kliseitä, joista on puhuttu iät ja ajat. Totta, helpompaa se onkin kuin minkään ylläolevan asian konkreettinen muuttaminen. Maailma on täynnä tyhjiä sanoja, kirjoituksia ja oppikirjoja, joissa kerrotaan muutoksen ja rohkeuden perusteet. Eivät ne ole mitään salaisuuksia kenellekään. Joskus tyhjien sanojen joukossa saattaa olla ne tarvittavat sisältörikkaat lauseet, jotka saavat aikaan hyviä asioita. Ei voi tietää ellei edes yritä. Haluatko olla se ihminen, joka mainitsee sanat: ”jäin vaikka olisi pitänyt lähteä”?

Tämänkään kirjoituksen ei ole tarkoitus olla oppimateriaalia tai esittää mitään ainutlaatuista viisautta, ei todellakaan. Toisinaan on vain hyvä kerrata jo opittuja sekä tiedostettuja asioita ja saada huijattua myös hieman itseään jollain uudenlaisella näkökulmalla, jolloin myös iänikuisesta asiasta saadaan kohtuullisen tuoretta prosessoitavaa harmaille aivosoluille.

Siviilirohkeutta ja itsensä arvostamista uuteen viikkoon!

Leave A Comment

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggaajaa tykkää tästä: