”Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän?”

Klassikon asemassa patsastelevan laulun juhlavin sanoin aloitan oman vuosittaisen ystävänpäivän ajatelmani, mistä tunnet sä ystävän.

Tänään on siis ystävyyden päivä. Se kerran vuodessa kalenterissa lukeva Ystävänpäivä, Valentin ja mitä näitä nyt on. Itse olen sitä koulukuntaa, etten tarvitse ystävyyden arvostamiseen ja muistamiseen erityistä päivää, mutta ymmärrän myös kauniin ajatuksen ja toisaalta myös hyvän bisneksen sen takana. Pääasia, että siitä puhutaan enemmän edes yhtenä päivänä vuodessa. Itse olen kirjoittanut ystävyydestä aiemminkin ja koen, että kysymys ”mitä kuuluu?” on erittäin merkittävä kysymys myös tänä päivänä.

Tämä päivä on monille myös rankka päivä. Rankka niille, jotka kokevat etteivät omista yhtään todellista ystävää. Rankka niille, joiden Facebookin kaverilistalla on 599 nimeä, mutta kukaan heistä ei nauti sellaista luottamusta, joille voisi soittaa tiukan paikan tullen, saati muuten vain. Ympärillä vellova ystävyyden höttö, vaikka kuinka keinotekoinen sellainen, saa yksinäisen ihmisen sydämen mustumaan entisestään. Musta koostuu kaikista väreistä, eikä sitä voi peittää millään toisella värillä, ei edes vaaleanpunaisella. Ei edes yhdeksi päiväksi. Ilman ystävää ihminen kokee voimakasta osattomuuden ja yksinäisyyden tunnetta.

Aito ystävyys on jotain sellaista, mitä ei voi ostaa. Sitä ei pysty määrittelemään tai juhlimaan vain yhtenä päivänä vuodessa. Ystävyys on ennenkaikkea vertaistukea, peilaamista ja rinnalla kulkemista niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, päivästä riippumatta. Ystävien määrä ei ole olennaista. Laatu sen sijaan on.

Ystävyyden merkitys on jossain määrin jopa merkityksellisempää kuin parisuhteen, joka perustuu syvempään sitoutumiseen ja myös päätökseen olla ja elää yhdessä, jakaen elämänsä (ja usein myös asuntolainansa) toisen ihmisen kanssa kokonaisvaltaisesti. 

Millaista se ystävyys on?

Ystävyys taas on pyyteetön, erilainen ja sitoumusvapaa vyöhyke ilman varsinaisia velvollisuuksia. Se on kahden ihmisen suhde ilman varsinaista suhdetta, siksikin niin ainutlaatuinen. Kahden ihmisen ystävyys ei perustu niinkään fyysisiin tai kemiallisiin ominaisuuksiin, joita rakkaussuhteeseen on tapana niin usein sekoittaa ja sekoittua. Toki avioparit ja pariskunnat voivat myös olla parhaita ystäviä keskenään, mutta sekin on taas oma tarinansa se. 

Todellinen ystävä toimii peilinä omille tunteillesi, antaa rehellisen mielipiteen tärkeisiin kysymyksiin ja asioihin, joita hänen kanssaan jaat. Hän on myös luotettava kuin peruskallio, jolta tiedät saavasi aina rehellisen ja aidon näkemyksen, oli se sitten yhteneväinen oman näkemyksesi kanssa tai ei. Todellinen ystävä kertoo varmasti mielipiteensä, jos olet tekemässä elämäsi suurinta virhettä. Todellinen ystävä myös kannustaa sinua kohti unelmiasi, jos et itse aina näe metsää puilta tai uskalla vain katsoa niitä kohti.

Siitä tunnet sä ystävän

Ystävyyden indikaattori on myös se, kuinka paljon arvostat ja kuuntelet ystäväsi mielipidettä, vaikka se olisikin eriävä omasi kanssa. Ystävän tunnet myös siitä, kun tiukan paikan tullen kätesi hakeutuu puhelimella itsestään siihen yhteystietoon, josta tiedät saavasi tulitukea tilanteeseen kuin tilanteeseen. Ystävän tunnet myös siitä, että pyyhkäiset empimättä sormellasi vihreää luuria ylöspäin, kun se vastavuoroisesti oman mobiililaitteesi ruutuun ilmestyy.

Tänä ystävyyden päivänä tahdon kiittää omia ystäviäni siitä, että he ovat kulkeneet mukanani, olleet tavoitettavissa ja tavoitelleet vastavuoroisesti juuri minua kun tilanne on sitä vaatinut. Kiitän siitä, että olen voinut olla heidän seurassaan juuri sitä mitä olen. Toivon myös, että olen voinut tarjota heille foorumin, jossa he voivat myös olla juuri sitä mitä he ovat. Koen olevani etuoikeutettu heidän ystävyydestään.

Kuten Kaija Koo uudessa laulussaan toteaa, kaikista kovimmat ovat peseytyneet joskus kyynelillä. Ystävien kesken myös kyyneleet ja heikkous on täysin luonnollista jakaa, jopa suotavaa. Ne ovat asioita, mistä tunnet sä ystävän.

Vaalikaa ystävyyttä, myös niinä 364 muuna päivänä.

Leave A Comment

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggaajaa tykkää tästä: