Joskus täytyy vain pysähtyä päästäkseen eteenpäin

Tällä kertaa kirjoitan aihepiiristä, jossa olen itse erittäin huono.
Kuulosti nurinkuriselta ymmärtää, että joskus täytyy vain pysähtyä päästäkseen eteenpäin.
Mietin myös, miksi ihmeessä yritän kirjoittaa viisaita sanoja aiheesta, johon tarvitsisin itse sen suurimman viisauden. Ajatus jopa nauratti hieman. Lopulta ymmärsin, ettei tarvitsekaan olla itse viisas kokeakseen viisautta omakohtaisesti. Se on aina kirjoittamisen arvoista, siksi annoin itselleni luvan laskea sormet näppäimistölle.

Maailma itsessään on jo melko tuulinen paikka. Se muuttuu koko ajan monilta osiltaan kertakäyttökulttuurin airueeksi ja surun suurlähettilääksi. Silti se on edelleen kaunis, henkevä ja syvällinen kokonaisuus, jos vain viitsii pysähtyä tutkimaan sitä. Tämä on vain pieni oivallus vaatimattomalta vaeltajalta, joka koki häivähdyksen perusasian ydintä. Muistatko sinä, milloin viimeksi pysähdyit?

Pixabay

Hektisyys ja jatkuva eteenpäin pyrkiminen näkyy hyvin myös parisuhteissa. Ihmiset eroavat, vaihtavat ja kokeilevat tiheään uutta. Halutaan saavuttaa nopeasti tietyt asiat, statukset ja statementit jonkun kanssa. Päämäärä on matkaa tärkeämpi. Paikallislehden uutisessa kerrottiin jälleen korkeista erotilastoista, joka maustettiin asiaa pohtivalla some-keskustelulla. Syitä oli kaikenlaista, talonrakennuksesta ja lapsista lähtien, jotka myös allekirjoittanut saattaisi nostaa esiin. Luulen silti, että suurin syy on muualla. Se on säväyttävien ja kokonaisvaltaisten tuntemusten puute. Ihmiset elävät kuin viimeistä päivää, suorittavat kuin koneet, mutta eivät koe mitään. Ihmisillä on koko rekvisiitta tehdä elämästään kokonaisvaltainen kokemus, suoranainen show, mutta he syövät vain popcornit päältä. Kiirehtivät näytöksen loppuun, vain päästäkseen uuteen näytökseen.

Ystäväni musiikki

Itse tajusin oman kiirehtimiseni musiikin kautta. Olen kuunnellut musiikkia koko tämän raskaan syksyn ja stressaavan alkukevään, mutta en ole useinkaan kuunnellut sitä. Tänään taas kuuntelin sitä, enkä tehnyt mitään muuta samalla. Huomasin reaktioita, havaitsin tunneskaalan laidasta laitaan. Sain toverikseni kylmät väreet, jonkun teorian mukaan “iho-orgasmin” ja kokonaisvaltaista hyvää mieltä, jopa jonkinlaista autuutta. Hankala selittää, tietäjät tietävät. Vajaan neljän minuutin pysähdyksen aikana koin tunteita enemmän kuin edellisellä viikolla yhteensä. Vain neljän minuutin tähden.

Luulen, että näistä neljän minuutin hetkistä ja niiden puutteesta onkin monelta osin kysymys. Ihmiset elävät elämiään popcorn-tasolla, kyllästyen niihin ja lähtien etsimään hodareita ihan vain vaihtelun vuoksi, kyllästyen lopulta niihinkin. Ihmiset, jotka eivät koe mitään kokonaisvaltaisesti, ovat todennäköisemmin näitä ikuisia etsijöitä, loputtomia talonrakentajia lifestyle-lehtien kansista sekä tulevien eroperheiden rikkinäisiä jäseniä. Karrikoidusti. 

Ei mitään lasia välissä

Koemme asioita usein ikäänkuin näyteikkunan takaa. Katselemme, ihailemme, haaveilemme. Silti emme voi kokea niitä kokonaisvaltaisesti. Luomme mielikuvan, kerromme mielessämme tarinan ja siirrymme seuraavan näyteikkunan eteen, luodaksemme jälleen pikaisesti uuden tarinan. Miltä asiat tuntuisikaan kokea ilman mitään lasia välissä?

Oma päivän opetukseni oli seuraava:

Jos et ole vielä löytänyt omaa kipupistettäsi tunneskaalojen herättelyssä, etsi se. Se on joskus erittäin lähellä, jos vain annat sille aikaasi ja läsnäoloasi edes hetkeksi. Pätee ihan kaikkeen, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Elämäsi on siten todennäköisesti paljon tyydyttävämpää ja kokonaisvaltaisempaa. Väitän, että ihminen ei ole täysin kokonainen ennen sellaista kokemusta. Kokemusta, että joskus täytyy vain pysähtyä päästäkseen eteenpäin.

4 thoughts on “Joskus täytyy vain pysähtyä päästäkseen eteenpäin

 1. Älykodin avaimet

  Näinhän se on, että jos vain touhotetaan eteenpäin, niin se oma arki vain rullaa samaa kaavaa. Tärkeintä on matka, ei se päämäärään pääseminen. Jos eletään vain päämäärää varten, niin valitettavasti sinne päästessä yleensä todetaan, että ei tämä tunnu kummoiselta. Sen sijaan se matka siinä välissä antaa elämyksiä monin verroin 🙂

 2. Tulehentuijottaja

  Ajatuksia, ja muistojaki herättävä kirjoitus. Pysäyttävä. Kuinka tärkeä olis huomata silloin kun on vielä aikaa, se mikä oikeasti on tärkeää.

 3. Tiina Vuorenpää

  Hyvin mielenkiintoinen ajatus ja on totta, että mennään tosi sumussa vaan. Itsellä elämä on laittanut erilailla pysähtymään, koska elämä muuttui aika paljon. Toivon, että aikanaan, kun rupeaa taas ns normi pyörimään, että osaan opit pitää matkassa tästä ajasta.

 4. Nadine

  Viime syksynä sain kunnian julkaista blogissani mainion kirjoituksen: https://viaperasperaadastra.com/2020/11/28/finintirol-tarinaa-rakkaudesta-ja-7-opetusta-parisuhteeseen/
  Nämä on sanoja, joista haen voimia silloin, kun olen hukassa itseni kanssa.
  Pysähtyminen onnistuu minullakin erittäin huonosti. Ehkä se on pelkoa siitä, että voi löytää itsestäni tunteita, joita en osaa käsitellä.

Leave A Comment

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggaajaa tykkää tästä: