Kauneus on katsojan silmässä ja muita klassikoita

Olette varmaan kuulleet kyllästymiseen saakka näitä kuolemattomia lausahduksia? Lienette myös kuulleet tarinan, jossa ne kuuluisat rumat koreilevat niillä vaatteilla? Näiden lausahdusten hyvinä aatteina voivat olla ulkonäköpaineiden äänen vaimentaminen ja suomalaiseen kulttuuriin hyvin sopiva, tyynnyttelevän hirtehinen lohdutus ihmiselle, joka ei ole sinut itsensä kanssa. Tottahan tuossa on se kohta, että kauneus on katsojan silmässä, mutta riittääkö se tänä päivänä?

Ulkonäköpaineiden ja salakavalasti kohonneiden standardien herättämä keskustelu on villiintynyt viime vuosina. Syitä on monia, joista yksi suurista on sosiaalinen media. Koskaan ei ole ollut näin helppoa tirkistellä täydellisiä, kauniita vartaloita ja ihmisiä, kuin esimerkiksi suuressa näyteikkunassa nimeltä Instagram. Koskaan ei ole myöskään ollut näin helppoa muokata itsestään täydellistä digitaalista versiotaan, kuin esimerkiksi ohjelmalla nimeltä Adobe Photoshop tai joku kilpaileva tuote. Koskaan ei ole myöskään ollut näin helppoa luoda ihmisille ulkonäköpaineita.

Pixabay

Tietyt ulkonäköihanteet ja ulkonäöstä hyötyminen ovat yhä yleisempää, joka tuottaa ulkonäköpaineita entisestään. Sopivasta ulkonäöstä ja vallitsevan kauneusihanteen edustamisesta on selvää hyötyä myös työmarkkinoilla. Vaikka suomalaiset kuvittelevat toisinaan olevansa vain hieman ulkonäkökeskeisiä, ei se ole ihan koko totuus.

Ulkonäköpaineita on turha sinänsä hävetä tai väittää, ettei niitä koskaan kokisi. Väitän, että meistä kaikki kokevat niitä joskus. Puhelinten kamerasovellusten ja muiden eri appien tarjoamat valmiit filtterit ja muokkausmahdollisuudet eivät ole suinkaan vain värien parantamista tai kuvan terävyyden säätämistä varten. Niillä voidaan luoda jotain, mitä ei oikeasti ole olemassakaan. Ihmiset ruutujensa takana luovat niistä halutessaan oman todellisuutensa ja herättävät ne henkiin. Myös hyvin mietityt kuvakulmat ovat oivallinen keino pysäyttää aika siihen täydelliseen ajoitukseen, kun vatsanahka ottaa kiinni alimpiin kylkiluihin. Hengittämättä pystyy jokainen olemaan muutaman sekunnin, eikö?

Miehilläkin on oikeus ulkonäköpaineisiin

Ulkonäköpaineet eivät ole vain naisten piikki lihaksessa. Myös me miehet joudumme painimaan niiden kanssa. Jos Instagram tarjoaa meille miehille epätodellisen naiskauneuden Wallmartin, on siellä silmänruokaa naisillekin useamman tavaratalon verran. Toinen toistaan bodatumpia ja tatuoidumpia, rocktähden näköisiä adoniksia vilkuttelee surffilautojensa päällä iloisesti, vesipisaroiden valuessa juuri valoon nähden optimaalisessa kulmassa liki rasvattoman pyykkilautavatsan poimuja pitkin. Muutaman minuutin selailun jälkeen peilin eteen raahautuminen ilman paitaa on yhtä mieltäylentävää kuin seisoskella virtsa housuissa keskellä kävelykatua.

Kunnioitan ja arvostan ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kovaa työtä tavoitteidensa eteen ja saavuttavat niitä. Oleellista tässä kaikessa on kuitenkin se, minkä vuoksi sen työn tekee. Itsensä ja oman hyvinvointinsa takia, vai kelvatakseen ympäristölleen?

Kuntosalin jäsenkortti lompakossa on tänä päivänä yhtä oleellinen kuin ajokortti, vaikkei sitä käyttäisikään.
Se on tarvittaessa väkevä todiste siitä, että salilla on ainakin käyty kääntymässä tai päätetty juuri vakaasti aloittaa elämäntaparemontti. Miehet ja edes jonkunlainen lihaksisto ovat kuin polku ja pyörä. Ilman toista ei oikein ole toistakaan, täten symbioosi ja kokonaisuus jää auttamatta vajaaksi. Tilanteen voi vielä pelastaa olemalla helvetin mukava, huumorintajuinen ja sanavalmis, mutta peilin edessä sekään ei auta. ”Dannyboy8812” Oklaholmasta virnistää siitä huolimatta olkasi takaa Oakleyt silmillään, voittajan elkein.

Naisten vuoro pyörittää, haluatko ostaa vokaalin?

Ulkonäköpaineet ovat silti taatusti tutumpia jo pidemmältä ajanlaskulta naispuoleiselle tai edes sinne päin enemmän kallellaan olevalle väestölle. Vain muoti ja ihanteet ovat muuttuneet. Sali- ja fitnessbuumi on nykyään ennennäkemätöntä, eikä jumppavaatevalmistajat ehdi käsiensä tyytyväiseltä hieromiselta pian muuta tehdäkään. Kauneusihanteet ja ulkonäölliset seikat ovat muuttuneet totaalisesti parissa vuosikymmenessä. Enää lihaksikas nainen ei ole hirviö, vaan uusi normaali ja yhä useammalle se todellisen kauneuden faktinen mittari. Ja se kauneus on kaikkea muuta kuin katsojan silmässä.

Saleilla kyykätään tänä päivänä konttia kuntoon sitä tahtia, että heikompaa hirvittää. Instagramin perusteella takamus on uusi naamataulu ja äärimmäiselle notkolle taivutettu selkä uusi universaali ryhtisuositus. On melko turhaa väittää, että vain itsensä takiahan sitä tässä leppoisasti kyykkäillään, ICIW-trikoiden kuitujen anellessa armoa. Naiset ovat kuin toistensa kopioita, joille me miehet tarjoamme bensaa iskemällä sydämiä syväkyykkyjen tahdissa.

Kuntovalmentajatkaan eivät säästy ulkonäköpaineilta. Kilpailu on kovaa ja paras käyntikortti lihaksenhimoiselle naaraslaumalle on veistosmainen ulkomuoto ja tuhannet someseuraajat. Uusia yrittäjiä putkahtaa kuin sieniä sateella, joten leivänsyrjässä pysyminen ei ole kaikille itsestäänselvyys.

Anteeksi, jään pois seuraavalla pysäkillä

Entäpä sitten he, jotka eivät halua osallistua tällaiseen? Monen itsetunto ja itseluottamus riittävät onneksi siihen, että he uskaltavat näyttää itsestään parhaat, epätäydelliset piirteensä pystypäin ja luottaa omaan tekemiseen ja itseensä. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin itsevarmoja. On lähinnä surkuhupaisaa yrittää sopertaa itselleen, että ”sinä riität juuri tällaisena”, jos olet juuri tullut jätetyksi tai petetyksi nuoremman, kauniimman ja ulkoisesti optimaalisemman, nykyisen kauneusihanteen edustajan ollessa se rikoksen toinen osapuoli.

Ulkonäköpaineet saattavat pahimmillaan syövyttää meistä pois niitä piirteitä, miksi olemme juuri ainutlaatuisia ja hyviä omana itsenämme. Jos uskomme aidosti, että olemme liian lihavia, laihoja, rumia tai epämiellyttäviä, siltä se todennäköisesti näyttää myös ulospäin. Mitä enemmän yritämme miellyttää ja mukautua vallitseviin standardeihin muista syistä kuin omista henkilökohtaisista tarpeistamme, homma menee melko varmasti metsään.

Ikä on siitä upea asia, että se filtteröi pahimpia villityksiä ja paineita. Osaltaan siksi, ettei enää jaksa ruveta rehkimään liikaa, osaltaan siksi että on löytänyt oman sisäisen vahvuutensa, jonka avulla on saanut elämänsä tyydyttävään tasapainoon. Kun perusasiat ja turvaverkko ovat kunnossa, estradilla ei tarvitse enää jännittää niin paljon.

Mitä meistä jää?

Alleviivaan lopuksi, etten ole fitness-elämää, kuntoilua tai itsestään huolehtimista vastaan millään tavoin, päinvastoin. Kunnioitan ja arvostan ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kovaa työtä tavoitteidensa eteen ja saavuttavat niitä. Oleellista tässä kaikessa on kuitenkin se, minkä vuoksi sen työn tekee. Itsensä ja oman hyvinvointinsa takia, vai kelvatakseen ympäristölleen?

Tosiasia on se, että meistä kukaan ei tule sopimaan kirkkaampien, alati muuttuvien kauneusihanteiden muottiin ikuisesti. Tulee se hetki, jolloin ainoat merkittävät paineet ovat virtsarakossa tai peräsuolen loppupäässä. Sen kauneus on todellakin katsojan silmässä. Silloin missiona ei ole enää saada sydämiä tai tykkäyksiä, ainoastaan ehtiä Hotelli Helpotukseen, jos jalat vielä kantavat. Hieman varhaisemmassa vaiheessa etenkin me miespuoliset voimme olla vain tyytyväisiä edes jonkunlaisesta paineesta ja yhtenäisestä suihkusta, näin leikkisästi ilmaistuna.

Merkittävää on lopulta vain se, kuinka olemme onnistuneet matkamme varrella käsittelemään alati iskuvalmiudessa olevat ulkonäköpaineet ja epävarmuudet. Jos vierellämme on ihminen, kuka on jaksanut taivaltaa kanssamme aina tähän saakka, olemme tehneet paljon asioita oikein. Sen rinnalla kyykkytulokset, hauiksenympärys sekä rasvaprosentin lukema ovat silkkaa paperia.

Paineetonta loppuviikkoa, ystäväni.


1 Comment

  1. Nadine

    Ulkonäköihanteen muutuvat tarpeeksi usein, joten ei tarvtse kuin odottaa muutaman kymmen vuoden, niin muoti palautuu.
    Nuoruudessani ihailtiin poikamaista olemusta ja lihaksista kroppaa, sekä naisilla että miehillä. Punttisalit oli just tulleet muotiin.
    Nyt 20-30v myöhemmin se muoti nousi uudestaan pinnalle, niin nyt olen taas muodikas. Halleluja!

    https://viaperasperaadastra.com/2020/12/10/kardashian-efekti-ja-vaaristynyt-kehonkuva/

Leave A Comment

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggaajaa tykkää tästä: