Aikuisuuden suurin huijaus

Kirjoitimme yhdessä blogiryhmämme kanssa yhteispostauksen aikuisuudesta ja sen suurimmasta huijauksesta.
Oma tulokulmani tähän on lyhyesti ja ytimekkäästi aikuisuus itsessään. Aikuisuus, joka hiipii salakavalasti puserostamme sisään, vanhentaa ja rappeuttaa elintoimintojamme, pakottaen meidät kiinnittämään jatkuvaa huomiota terveyteemme. Se jos mikä on aikuisuuden suurin huijaus.

Muiden huijattujen bloggaajien tekstit voit lukea täältä, tästä, tuolta, sieltä ja siitä.

Näin nelikymppisenä, luvalla sanoen jo setämiehen alkuna aikuisuus on yllättänyt meikäläisen usein housut kintuissa. Vyötärölle on kertynyt salakavalia uimarenkaita, kunto on rapistunut ja notkeus sekä liikkuvuus luokkaa lipputanko. Totta toinen puoli, mutta onhan tässä ollut iso rooli myös omalla saamattomuudella ja selkärangattomuudellakin.
Sitä on vain yksinkertaisesti unohtanut, että aika tekee tehtäväänsä, eikä ilmaisia lounaita enää ole.

Koko aikuisuus on pahimmillaan kuin notkolle vedetty selkä, joka näyttää hetkellisesti täydellisen takapuolen juuri oikeasta kulmasta katsottuna. Suurta huijausta se on sekin.

Viimeisimpänä vitsauksena tulivat sydänvaivat, jotka nyt sitten pakottivat lääkäriin ja jatkotutkimuksiin. Sitä aidosti uskoi olevansa kuolematon ja vailla tällaisia murheita. Sitä on kuvitellut voivansa olla edelleen parikymppinen. Nukkua huonosti, syödä vähän mitä sattuu ja liikkua silloin tällöin rivakammin. Kuvitellut aidosti, että tässä ei ole huolen häivää. Pystyinhän minä tähän viimeksi vasta vuonna 2004! Nuoriahan tässä vielä ollaan.

Kunnes katsot itseäsi peilistä.

Laulussakin lauletaan, ”Mies eikä poika enää…”

Tiimalasin pohjalle valunutta aikaahan ei saa enää takaisin, mutta jäljellä olevaan aikaan voimme vielä vaikuttaa. Se vaikuttamistyö on aika aloittaa nyt, enkä puhu some-vaikuttamisesta. Mitä tulee taas huijaukseen, mielestäni aikuisuuden kaikkivoipaisuus ja tietynlainen rajattomuus on suuri myytti, joka ei mene ihan niin kuin se meille usein myydään. Ilmaiseksi se onnellinen ja terve aikuisuus ei ainakaan tule.

Jos emme pidä itsestämme huolta, se kaikkivoipaisuus ja rajattomuus on todellakin vain haavekuva siitä, mitä se todellisuus on. Se on kuin sisäänvedetty vatsa Instagram-kuvassa, joka mahdollistaa hengittämisen edes välttävästi vain noin viiden sekunnin ajan. Koko aikuisuus on pahimmillaan kuin notkolle vedetty selkä, joka näyttää hetkellisesti täydellisen takapuolen juuri oikeasta kulmasta katsottuna. Suurta huijausta se on sekin.

Aikuisuus, miksi minua huijasit?

Aikuisuuden suurin huijaus on myös velvoitteiden ja pakkojen määrä. On pakko käydä töissä, jotta saa rahaa. On pakko maksaa laskut, jotta saa asioita. On pakko sitä ja tätä. Älä ymmärrä väärin, ei minulla ole ongelmia noiden asioiden hyväksymisessä. Ne ovat silti asioita, joita miehen täytyy tehdä, mutta pojan ei vielä. Pojasta mieheksi kasvaminen (luonnollisesti myös tytöstä naiseksi ja henkilöstä isommaksi henkilöksi) tai lapsesta aikuisuuteen siirtyminen. Huijaustako kaikki tyynni?

Huijariakin voi huijata!

Lopuksi tietysti lähdetään perkaamaan asiaa posin kautta. Miten sitten huijata tätä suurta huijausta itse?

Esimerkkejä on lukuisia. On 70-vuotiaita ihmisiä, jotka ovat paremmassa fyysisessä kunnossa kuin moni kolmekymppinen sohvaperunanuori. On 80-vuotiaita ihmisiä, joiden elämänilo ja riemu on näkyvämpää, kuin huput silmillä vaeltavan teinilauman ostarilla. On läpeensä terveitä, korkeintaan verenpainelääkkeitä tai vitamiinilisää nauttivia nestoreita, jotka eivät suostu alistumaan ikänsä tuomien haasteiden edessä.

He ovat päättäneet voittaa haasteet ja olla mieleltään ja ruumiiltaan miehiä tai naisia parhaassa iässä. Enempää aikuisuutta ei oikeastaan tarvitse edes määritellä. Katto-Kassinenkin tokaisi aikanaan Pikkuveljelle, että hän on mies parhaassa iässä. Eikä asiasta sen enempää tarvinnut vääntää kättä.

Paljastinko liikaa? Elitkö haavemaailmassa, jossa aikuisuus on vain syntymäaika ajokortissa ja filtteri TikTokissa?

Pahoittelen.

Toivottavasti silti sait tästä artikkelista ajattelemisen aihetta.

3 thoughts on “Aikuisuuden suurin huijaus

 1. Nadine

  Aikuisuus todellakin välillä tuntuu karkilta, jonka kiiltävän paperin alla ei ollutkaan mitään. Niin kaikista karkeista vielä joutuu maksamaankin itse. Huijausta suorastaan!

 2. finintirol

  Kiitos, artikkelista tuli ajattelemisen aihetta. 🙂
  .
  Pitämällä itsestämme huolen ja elämällä terveellisesti voimme vaikuttaa elämämme laatuun ja hieman pituuteenkiin. Voimme hieman venyttää huijauksen kestoa, aikuisuuden aikaa, mutta en näe, että voimme huijata huijaria. Emme voi lopulta huijata aikuisuutta ja siinä fyysista vanhenemista.
  .
  Toiset meistä eivät voi edes vaikuttaa terveyteensä vaikka kuinka terveellisesti eläisivät. Fyysinen vika, toimintahäiriö jne. voi olla synnynnäistä tai elämän matkalla tullutta ja vaikuttaa merkittävästi aikuisuuden toimintakykyyn sekä aikuisuuden pituuteen.
  .
  Huijari vie lopulta voiton, me vanhenemme, ränsistymme ja lopulta fyysisesti lopumme.
  .
  Olemme osa suurta huijausta, näytelmää, jossa olemme vain näyttelijöitä ja aikuisuus on yksi näytelmän luku. Voimme improvisoida ja muuttaa hieman käsikirjoitusta ja vuorosanoja tekemällä roolihahmosta enemmän näköisemme, mutta lopulta meillä on rooli, joka meidän on näyteltävä.

  1. Mr J

   Kiitos kommentista! Olen samaa mieltä sun kanssasi. Huijari vie lopulta voiton, todellakin. Se, onko meillä riittävästi henkistä pääomaa, ettei se tappio kirpaise, on sitten kysymys erikseen. 🙂

Leave A Comment

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggaajaa tykkää tästä: